SELAMİ ŞAHİN VE ŞARAP KÜLTÜRÜ

Tapılası insan Selami Şahin
Tapılası insan Selami Şahin

Ne? Ne var? Öyle kalırsın işte! Bakış açısı… Duymadın mı hiç? Ne alakası var diyeceksin ben de sana eser miktarda argo ile kel alakası olan bağlantılar kurabilmek marifet ister diyeceğim. Memlekette yeni üflenmeye başlanan şarap kültürüne ince bir giriş aslında bu yazı… Giriş… Bu kelime şahsın tarafından argo tabiri ile algılandıysa senin kalbin kara demiyeceğim :) Hemen uyarayım yazının devamında küfürler dahi bulunmakta, rahatsız olacak ve beni terbiyesizlikle suçlayacaksan istirham ediyorum okuma :) 

Selami Şahin nereden çıktı diyorsun ama olayın farkında değilsin oku bakalım aşağıdakileri sana neler hatırlatacak; 

Seninle başım dertte… >>
Tapılacak kadınsın… >>
Sen benim eski değil eskimeyen dostumsun… >> 

Hah, şimdi bu şarkıları hiç söylemedim hiç mırıldanmadım ve sözlerini az da olsa bilmiyorum diyorsan: “Biii gittt yaaa…” diyerek seni sağ yamacıma itekliyorum. Sen de bir zahmet sağ üst köşedeki çarpıya tıkla kapat siteyi olsun bitsin. Sonra bana sitem etme :) Ayrılığın yükü yalnız bana yükleme… Ne zaman gelirsen geeellll… Düdük seni :) 

Gel, gel tamam… Anlatacağım sana… 

Selami Şahin önemli insandır. Kim ne derse desin! Müziğini sev veya sevme. Besteleri harikadır. Sözleri müthiştir. Yorumu güzeldir. Ama her yurdum insanı bunları böyle alenen beyan edemez. Şarkıları bilir, yakın çevresi ile rakı sofrasına meze yapar. Terkedilince bu sözleri mırıldanarak iç geçirir, sarhoş olur… Efenim özetle hepimizin bir döneminde izleri vardır ve bazı ortamlarda bu dönemimizden hiç bahsetmek istemeyiz. Saklarız gizleriz, üstelik zaman zaman karşımıza alır Selami Şahin ve türevlerini dinleyenleri sınıflandırıveririz. Şşşşş beni bak :) Conconluk etme bana, aynı haltı sen de yaptın ben de yaptım. Yemeyelim şimdi şurada birbirimizi. Ne yani sen şimdi hiç mi şu sözleri duymadın: “Özledim teninin kokusunu özledim, özledim sımsıcak nefesini özledim…” Hadddiiii neeennn!!!! 

Anlatacağım dedim, devam ediyoruz. Sen ne dersen de güzel insan. Biraz sahip çık kendine ve kültürüne, yaşadığın topluma. Mal bu kardeşim, biz buyuz. Rakı içilirdi masalarda, dertleşilirdi ve Türk Sanat Müziği dinlenirdi… Sen de yaptın ben de yaptım bunları… Peki, şimdi şarap içiyorsun diyemi değişti herşey… Şarapla sarhoş olunmaz mı? Şarapla bizim mutfağın yemekleri, mezeleri yenilmez mi? Trabzon ekmeğine teryağı sürülüp şaraba yakıştırılmaz mı? Selami Şahin dinlenmez mi? Haaa ile başlayan diiiii ile devam eden ve …ennnn sesi ile biten kelimeyi bu sefer ağzı dolu dolu söyledim farzet sen :) 

Şimdi bu yaklaşıma tiksinerek bakanlar olacaktır, elbette eksik olmaz bu tipler. Mesela birisi böyle bir yazıda benim konu kahramanım yerine İbrahim Tatlıses’i konuk etseydi önce ben de bir burun kıvırırdım. Bakınız burun kıvırdığım adamın bile seslendirdiği bazı parçalar çocukluğumda dilime dolanmıştır. Konuyu dağıtmadan devam edelim, bu yaklaşıma tiksinirek bakanlar veya kendini zorlayıp bakmaya çalışanlar olacaktır… Tamam hakları da vardır, laf etmek bana düşmez :) Bu memlekette de her ülkede olduğu gibi bir avuç orta üstü adledilen insan yaşamakta. Bizde bu tür sınıflandırmalar maddi gelir ile ölçüldüğünden lotodan voleyi vurduğun gün sınıfın değişiverir :) Sen onlardansan daha fazla devam etme okumaya, hadi canım bi zahmet, hadi… 

Peki, şunu biliyor musun?
Öyle bir vefâsız yâre düştüm ki merhamet bilmiyor sevmek bilmiyor… >> 

Haaa ona göre yani :) Peki, şimdi sen bu memleketin insanı olarak ne diyorsun bana? Şaraba saygı gösterelim, adabı ile içelim sarhoş olmayalım, şarap kültüründe böyle şeyler olmaz olamaz, şarap aristokrasinin, şarap bölgesinin yemeği ile yenilir içilir, italyanların peynirini, fransızların soslarını kullanmak gerekir… Haaaaaa di len :) Hayır sen bilsen Fransız mutfağının geçmişini, ahh be canım ahh :) 

Yaprak sarması? Bulgur pilavı? Kaymaklı ekmek tatlısı? Testi kebabı? Kuzu pirzola? Hünkar beğendi? Şşşşş sana diyorum :) Densiz seni, şimdi bunları da biliyorsun değil mi? Biliyorsun, biliyorsun… Peki, tulum peyniri, kars gravyer, küflü peynir, küp peyniri, kuru et… Kurdun mu bağlantıyı… Yok, uyanamadın sen. Devam, erişte? Erişte yahu, tulum peynirli ve cevizli erişte… Yemedin mi hiç sen… Yememişsin gibi geldi bana… NuuduuıııIIııııIıııll desem rice stick desem nerede yedin, ne zaman yedin, en güzel neresi yapar, nereden gelmiştir, nereye gider hepsini sayarsın ama… Bunu da alın kenara :) 

Hah, şimdi gelelim konumuza. Sen daha çoooookkkk görmezden gelirsin Selami Şahin’i ve yurdum insanı gerçeğini ama onlar seni zaten görmüyor :) Bu memlekette yaşayıp da ben Selami Şahin dinlemedim, ezan sesi duymadım diyene minareleri işaret etmek gerek :) Canım sana ne şimdi neden minareleri gösterdiğimden, onlar anlar sen kötü düşünme :) 

Efenim özetle, yurdum insanının damak tadını dikkate almadan, memleketin üzümlerine yatırım yapmadan elin gavurunun yarışmasında ödül alacak diye şarap yapar ve dahi bu şarabı 60-90 lira gibi bir aralıkta satmaya kalkarsan ne olur? Bu memlekette kaliteli şarap içecek bilince sahip insanlar yok diye ağlar, yumuşak yerinin üzerine oturursun. Ah benim civcivlerim ah :) Yahu bu şarapları benim gibi insanlar içecek sen de buradan para kazanacaksın. Bir sonraki şarap projen için finans sağlayacaksın. Belki içip Selami Şahin dinleyeceğim, belki içerken ocak başında kuzu şişlerden yiyeceğim ama ne mümkün… İllaki rizzottolu, parmesanlı, hedelekli hödölöklü yemek eşlik etmeli şarabıma… Bizim mutfak bitmeli avrupa köylüsünün mutfağı yer etmeli hem de bu köylerin üzümlerinden yapılan şaraplar ile… 

Pehhh!!! Toplayın bunları, alın içeri… Yabancı üzümler tiz söküle! Her kim ki gavurun üzümünü eker, şarabını yaparsa kellesi kesile! Atın bunları zindana. Rakı, kavun, peynir ve bol Selami Şahin bestesinden başka gıda vermeyin. Akıllandım diyeni getirin bana… Sınav yapacağım! 

Dağılın hüleeennnn! Nırakın o üzümüü neeedim! Nırakın……… 

Hohoho uzun zamandır yazarken bu kadar eğlenmemiştim yahu :) Kadim dostlarla sohbet eder gibi araya eser miktarda argo serpiştirdim affola :)

5 yorum

    1. Çok eğlendim çok :) Okuduğunuz ve keyif aldığınız için pek memnun oldum efenim :) Umarım ileride Garova markalı şaraplar üzerine de ahkam kesme şansımız olur :)

  1. Çok güzel yaa:) Her satırı ayrı keyifli… Yüzümde koca bir gülümseme… Daha n’olsun… Huysuz ve doğru adam seni:)

    1. Aman efendim kimleri görüyorum :) Ben de çok eğlenmiştim bu yazıda :)

      Teşekkür ediyorum :)

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir