YILBAŞI MENÜSÜ: ÖĞRENCİYİZ… BÖLÜM 2

İşi bilen noel dede :)
İşi bilen noel dede :)
Mantarların saplarını kopart. Mantarı yıkama, üzerindekileri şöyle bir silkelesen yeterli olur. Bak yıkama dedim! Kopart saplarını, al bir kenara sapları. Şimdi evinde elektrikli ızgara varsa işin kolay. Saplardan geride kalan boşluğa biraz tuz… Efenim? Tamam be tamam tuzu da yazıyorum hesaba :) Tuz serpiştir biraz, çay kaşığının ucu ile tereyağı ve bir o kadar da peynir ekle. Ver ızgaraya gitsin, bir süre sonra çarliston biberden yuvarlak halkalar kesip üzerine ekle. Buraya kadar misafirlerin gelmeden önce yapacaklarını saymıştık. Özellikle bu mantar misafirlerin içerideyken senin mutfağa tıkılmanı gerektirecek bir mezemiz. Soğuk yenilmez bu meret :) Peki, senin ızgaran yoksa şöyle yapıyorsun. Az önce ekmekleri kızarttığın tava var ya :) İşte o

nu ocağa alıyorsun tekrar, yak yak altını da yak. Sapları çıkarttık ama tuz veya başka bir malzeme eklemedik. Oyuk kısımlar alta gelecek şekilde mantarları yerleştir tavaya. Mantarlar az sonra sulanır ve cos cis benzeri sesler çıkar tavadan. Elin yanmaz korkma, çatal saplayıp çevirmek yasak. Maşan varsa ne ala ama yoksa tek tek elinle çevir. Oyuk kısımlar tavana baksın :) Bak annen bile böyle tarif vermez sana kıymetimi bil :) Az önce anlattığım malzeme ekleme ritüelini gerçekleştir. Tuz, yağ, peynir bir süre sonrada biber halkaları. Elektrik ızgarası olan arkadaş biber halkalarını biraz kalın tutsun ama sen incecik kes. Nasıl incecik keseceğim diyorsan bir koşu fileto bıçağı al, bekâr adamın dahi evinde olması gerekir. Bak bu mantarı ne zaman yapacağını tekrar ediyorum. Beyaz şaraplar bitmek üzere veya bitti. Mutfağa gidiyorsun ve hemen yapıyorsun. Şimdi diğer malzemelere, sen de şu yemekteyiz saçmalığını izleyenlerdensen biliyorsun ki ön hazırlıklar vakit alır. Mozerella, fesleğen ve kiraz domatesimiz dolapta. Sofraya getirirken zeytinyağı ekleyeceğiz. Önce ekleme. Zeytin ezmeli ekmeklerinde hazır. Midye dolmalar da hazır. Gelelim diğer hazır mezelere. Kırmızıbiberi közle, çarlistonu közle.

Bibere sarılmış peynirler :)
Bibere sarılmış peynirler :)

Bu tarifi bir arkadaşımdan çaldım itiraf ediyorum :) kabuklarını soy. Hiç mi soymadın daha önce. Dur bak kolay yolunu anlatayım. Közledikten sonra kâğıt havluya sar ve çek. Kalan kabukları bir zahmet elinle alıver sonra uzunlamasına kes ve çekirdeklerini temizle. Beyaz peynir almıştık. Ortasına minik küpler halinde kondur bir parça :) Sar sonra, sar yahu. Rulo yap, halı toplar gibi :) Dur buna da fotoğraf bulayım. Çok uzadı bu yazı. Ana yemeği hazır al sen, yazacak sabrım kalmadı ve ikinci şişeyi açtım bile :) Birazdan uyurum ben :) Yaptın mı biberleri? Devam o zaman :)

Süslü mantar...
Süslü mantar...

Sapları atmadın değil mi? Atma atma devir ekonomi devri çocuğum :) İncecik kes bunları. Dilim dilim yap koy bir kenara. Bu arada senin çoktan patatesleri soyup, küçük parçalara ayırdığını ve biraz su ile haşlamaya bıraktığını farz ediyorum :) Öyle yap yani :) Arada bir patateslere çatal sapla, suyu çekildikçe sen süt ekle. Süt yahu bildiğin süt, çırpıcı yoksa hayatın zorlaştı. Nasıl ezersin nasıl çırparsın artık kafa yoramayacağım ama alışveriş listene püre yapmak için ucuz bir yöntem olan yanda gördüğün el aletini ekleyebilirsin. Al bulunsun, plastikleri var bunun fiyatları uygun. Hayır, listeye eklemem. Demirbaşa girer bunlar :) Süt ile biraz daha haşlanan patatesleri elektrikli çırpıcı ile veya bu alet ile bir güzel ezmen lazım. Bir tavada birazcık zeytinyağında iki diş sarımsağı kızart. Sarımsakları bıçağın sapı ile darp eder ve kafalarını yararsan daha güzel olur :) Baktın kızardılar, çıkart tavadan çöpe at. Şöyle kokusu geçsin yeter. Az önce sapları dilimlemiştin, at onları içine. Kızarttıktan sonra pürenin içine ekle ve ezmeye, çırpmaya devam. İyi ezemezsen de sorun değil. Belli ki mutfak işinden anlamıyorsun. Dolayısı ile bunca şeyi yapmış olman bile büyük takdir toplar :) Kimse de ses çıkarmaz telaş etme. Afiyetle yenilir.

Patates püresi...
Patates püresi...

Tencerede dursun püren. Servis etmeden önce biraz tereyağı veya süt ekleyip tekrar ısıtman gerekiyor. Bir daha sipariş üzerine yazı yazarsam ne olayım :) Pek sevdiğim genç bir arkadaşım densizlik etti. Tabi yaparsın o kadar para harcasam ben neler yaparım dedi. Yahu evdeysen çok para gitmez yemek işine dedim ama dinleyen kim. Al işte yazıyoruz anlatıyoruz :) Aldırdığım malzemelerden ne yapacağımızı yazmadığım varsa haber verin yarın düzeltirim :) En son 27 lira oldu demişim. Sonra hesabı bırakmışız onları da ekleyelim. Mantar 4, kırmızıbiber, çarliston, patates için 5 diyorum ama tutmaz o kadar. Az önce baktım sanal âlem marketinden biliyorum :) Tereyağı, süt ve peynir için 16 yazıyorum ve burası 25 oluyor. Önceden de vardı. 52 liradayız. Devam :)

Şimdi ikinci fasla geçtiğimizde sofraya pembe şarap gelsin. Benim tavsiyem Sevilen Majestik Grenache ve Kalecik Karası. 8-9 lira civarında. Şarap sevmeyen dostlar varsa ilk kadeh Aryadan sonra Rosella olur. Yine 8-9 lira civarında yarı tatlı bir pembe. Aynı fiyat aralığında şu alternatiflerimiz var: Misli Roze, Doluca Pembe, Anfora Trio Roze gibi saymakla bitmez ucuz şarabımız mevcut :) Tavsiyemizi tekrar hatırlatalım: Sevilen Majestik Grenache ve Kalecik Karası, pek kolay içimli, Kalecik Karası kullandığı için gönlümde yeri ayrı olan bir lezzet. Bu fiyata ancak bu kadar şirin olunur diyorum :) Pek hoş kokulu bir meret. Bak şimdi olsa da içsek :) Pembeyi ne yapıyoruz? Mantar, biber ve patates püresi eşliğinde mideye indiriyoruz. Pembe erken biterse patates püresi ile kırmızılara geçebilirsiniz. Yavaş için yavaş…

Gelelim ana yemeğe :) Yazmaktan sıkıldım. Her yerde pizzacı var. En büyük boyu 20-25 lira civarında. Hadi 30 olsun. Hesap neredeydi. 52 demişiz ve pembe şarap eklemişiz. 62 olsun. Pizzayı da ekle 92 ile devam ediyoruz :)

Pizza ile ne içelim. Bu kadar meze ile anca iki şişe şarap içtik, biz içip sarhoş olalım ve hala uygun fiyatlı takılalım diyorsan öğrenci arkadaşım :) Bağcı şaraplarına havale ediyorum seni. Yakınında Metro Market varsa işin kolay. Bağcı Kırmızı Şarap 3 litre = 20 lira. Yani dört şişe şarap almış olursun bu fiyata ve çeşmesinden kadehlere doldurup lıkır lıkır içersin. İyi midir? Güzel midir? Değildir :) İçilir mi? İçilir…

İdol Smyrna 2008 Merlot - Cabernet Sauvignon

Tavsiye etmiyor ve yılbaşı akşamı birazcık daha bonkör davranman konusunda ısrar ediyorum. Bu kadar da hesap yapılmaz ki :) İlk tavsiyem İdol Smyrna Cabernet Sauvignon Merlot 2008, fiyatı konusunda bir tuhaflık var ama dün yine 10 liraya gördüm bir yerde. Daha önce başka bir yerde 19 liraya aldığım için ilerleyen günlerde şarap nasıl alınır konulu uzunca bir yazı daha yazacağım :) İdol iki farklı yerde 10 lira olduğuna göre şimdilik böyle kabul ediyorum. Farklı bir bilgisi olan varsa veya 10 liraya bulamazsa alternatifleri değerlendirin efenim. 3 litrelik Bağcıya 20 lira vereceğine üç şişe bundan alırsın güzel güzel içersin. Alternatifler saymakla bitmez ama birkaç tane daha önerelim: Bağcı Papazkarası, Yazgan Dolce Vita, Diren Karmen, Cerelia, Sevilen Syrah ve bulabilirseniz Büyülübağ Adakarası – Cabernet Sauvignon :) Saydığım şarapların hiç biri 10 liradan daha pahalı değil ve fiyatlarına göre oldukça iyiler. 30 lira da kırmızılar için yazalım. 122 liradayız :) Devam…

Meyve alalım, ananas, muz, çilek… 13 lirada bunlara diyelim 135 liraya gelelim. Yakınlarınızda Kahve Dünyası veya Mado varsa eritmek için çikolata istiyorum dediğinizde size verilen parçayı alıp eve gelin :) Eriteceğiz bunu, mikro dalga varsa işiniz kolay :) Yoksa bir tencereye azcık su koyun ve içine çikolata rendelenmiş başka bir kabı oturtun. Su kaynadıkça çikolatamız eriyecektir. Siz de boş durmayın arada karıştırıverin. Fondünüz varsa ne yapacağınızı biliyorsunuz zaten. Yoksa uğraşmayın, icat çıkartmayın. Meyveleri temizleyin ve parçalayın. Küp küp yapın yani :) Kürdanlar? Duruyordur daha bitmemiştir. Sapla meyveleri kürdana, daldır çikolataya. Yağlı kâğıdın üzerine bırak. Sonra bir tabağa dizer dolaba alırsın. Aman iyi tamam, yağlı kâğıdın yok biliyoruz. 2 lira da ona yazarız. Peki, bunun yanına?

Tamam fondüm çok çirkin biliyorum :) Çöpe attım zaten :)
Tamam fondüm çok çirkin biliyorum :) Çöpe attım zaten :)

İki şişe Kayra Tılsım Misket Yarı Tatlı alıyorsun. Çok iyi soğutuyor ve soğuk kadehler ile servis ediyorsun. Buna alternatif önermeyeceğim. Git bul :) Bir şekilde al işte. Piyasada 8-14 lira arasında temin edilebilir. Migror, Carrefour gibi marketlerde 8-9 lira oluyor genelde ama kötüye hazırlayalım seni. İki şişe tılsıma 30 lira diyelim ve 167 liraya bağlayalım senin hesabı. Evdeki hesap çarşıya uymaz derler. Yaklaşık %20 civarında bir yanılma payı ile 200 liraya 5-6 kişi yer içer eğlenirsiniz. İkinci şişeyi de yarıladım bana müsaade :) Artık sabaha bol fotoğraf eklerim yoksa bu yazıyı kimse okumaz. Belki birkaç parça halinde yayınlamak gerek. Destan gibi oldu meret :)

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir