ASMADA SARDALYA

Asma Yaprağında Sardalya
Asma Yaprağında Sardalya
Asma Yaprağında Sardalya
Asma Yaprağında Sardalya

Gelibolu civarında sıkça yapılan bir güzelliktir efenim. Sardalyayı değerlendirmenin evla yollarındandır. Diğer yöntemlere de zaman içinde değiniriz. Evvela asma yaprağının kıymetini ve üzüm denen nimetin bereketini kabul etmek gerek. Çekirdeğinden yaprağına, kabuğundan şırasına günlük hayatımızın içinde öyle bir yet etmiştir ki yokluğu kıtlıktan beterdir. Asma yaprağına balık sarmak sık kullanılan bir yöntemdir. Fakat yaprağı atıp sadece içindekini yemek hoş değil. Dolayısı ile bildiğin yaprak sarma muamelesi yaparım ben buna. Yaprağı ile birlikte indiririm mideye.
Tarif tamamen şahsi zevkim dikkate alınarak verilmiştir. Dileyen kafasına göre sarımsağını, domatesini, maydanozunu veya karabiberini ekleyebilir. Ben hazzetmem çok malzemeden. Sardalya ve asma yaprağı yeter de artar bana.
Yani sadece Sardalya ve asma yaprağına ihtiyacın var. Kaç balığın varsa o kadar yaprak lazım. Taze yaprak bulursan şahane, bu mevsimde bulmak kolay velev ki bulamadın diyelim. Salamura yaprak da işini görür. Lakin salamuraya dikkat et çok tuzlu olur. Sıcak suda üç beş dakika beklet. Bol su ile durula. Tadına bak. Tuzu çoksa yıkamaktan çekinme. Fazla tuzdan uzak dur. Yapraklar hazırsa sardalyaları bir güzel temizle. Pullarından kurtul. Hamsi kuşu yaparmış gibi kılçıklarını dahi ayıkla. Kuyruklarını uçur ve yapraklara bir güzel sar. Yaprak sarma misali. Balık dışarıdan görülmeyecek şekilde. Sonra diz ızgarana ver ateşe. Ateş harlıysa biraz geçmesini bekle veya yapraklara zeytinyağı sür. Dikkat et yanmasın yapraklar. Yaprağı ile birlikte afiyet olsun. Latif olur.

2 yorum

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir