GENCE ALTON İLE OLAĞANÜSTÜ BEYAZLAR TADIMI

Gence Alton
Gence Alton
Gence Alton
Gence Alton

2 Haziran 2011 yani Regâib Kandili, hicri takvime göre Receb ayının ilk Cuma günü. Müslüman bir memlekette yaşayan bendenizin de kandilden zerre kadar haberi yok efenim. Keyifli bir tadıma katılmak üzere yollara düştüm.

Mekân Kayra Akademi ile aynı binada bulunan Mimolett. Kapıda karşılandıktan sonra Gence ile karşılaşmak hoş bir tesadüf oldu. Geçtik terasa, elimizde şampanyalarımız. Sevgili Murat ile sonunda tanışabildik. Sanal âlem üzerinde sohbet etsek de kısmet bugüneymiş. İlerleyen saatlerde Murat sayesinde bir başka Murat ile daha tanıştım. Ayaküstü kısa bir sohbet olsa da pek keyifli dakikalar geçirdik. Gecenin üçüncü Murat’ı ise Murat Bozok oldu :) Güler yüzü ve tadımlık lezzetleri ile keyfimize keyif kattı. Gevezeliği bırakıp geçelim tadıma. Tek tek ne içtik nasıldı sayamayacağım. Uzun zamandır böyle keyifli bir gece geçirmediğimi söylemem yeterli desem pek yavan kalacak. Dolayısı ile birkaç kısa cümle ile toparlamış olayım.

Bu kısacık zamanda Gence Alton yine çok şey öğretti, bir iki cümlesi ile fikirlerimi değiştirdi. Şarap tutkusunu görmek, hissetmek ve paylaşmak her şeye değer. Şarap seçimleri gerçekten olağanüstüydü. Bazı şarapların hikâyeleri şaraptan daha çok etkiledi beni. Amerikada yaşayıp kandilden haberdar olması, hele ezan okunurken saygı gösterip konuşmak için beklemesi ayrı bir hoşluktu. Müslüman ülkenin şarap üstadı böyle oluyor efenim. Elimizde kadehler ile ezan sesi eşliğinde “İşte İstanbul!” dememiz de pek bir manidar oldu :)

Bu kadar şarap severi ve hoş sohbet insanı bir araya getiren nimet için tüm samimiyetimle şükrettim efenim.

Dediğim gibi Gence ile sirke olsa içilir. Geceye katılanlar ise ayrı bir konu. Bu kadar şarap severi ve hoş sohbet insanı bir araya getiren nimet için tüm samimiyetimle şükrettim efenim. Kandil dolayısı ile mi nimetlerin lezzetinden mi bilmem uhrevi duygularım tavan yaptı :)

Şahsi fikrim en leziz, en nefis, en güzel nimetin Domaine Bouchard Père et Fils Corton-Charlemagne Grand Cru, 2007 olduğu yönünde. Diğerleri de inanılmaz keyifliydi lakin ben buna takıldım kaldım. Mübarek güne mi nasip oldu bilmem ama kendisi de kutsal topraklardan geliyormuş. Yani bağı kutsal kabul edilirmiş ve hatta bağın ortasında kocaman bir haç varmış. Daha fazla detay için çalışmalarım sürüyor :) Hayır, bizde neden yok. Şöyle bir Bektaşi türbesinin yer aldığı bağımız olsa. Dört bir yanı üzümlerle dolsa, hasat edilen mahsulden yapılan nefis şarabı içenler türbedeki mevtaya hayır duasında bulunsa fena mı olur. Bektaşi Sek Beyaz Şarap 2007 bak nasıl fiyakalı oldu :)

Şöyle bir Bektaşi türbesinin yer aldığı bağımız olsa. Dört bir yanı üzümlerle dolsa, hasta edilen mahsulden yapılan nefis şarabı içenler türbedeki mevtaya hayır duasında bulunsa fena mı olur.

Tadılan şarapları merak edenler için isimleri aşağıda. Josko Gravner tarafından yapılan bir amfora şarabı var ki üzerine ayrıca yazıyor olacağım. Türk şarap üreticilerimizin aslında yıllardır neler başardığını ve geleceği yıllar öncesinden nasıl gördüklerinden dem vuracağım.

Gence Alton’a ve bu geceye vesile olan Kayra insanlarına da sonsuz teşekkürler.

  • Domaine Bouchard Père et Fils Corton-Charlemagne Grand Cru, 2007
  • Domaine William Fèvre Chablis Les Clos Grand Cru, 2007
  • Les Vins de Vienne ‘Taburnum’ VdP des Collines Rhodanienes, 2006
  • Domaine Didier Dagueneau ‘Pur Sang’ Blanc Fumé de Pouilly, 2008
  • Domaine Zind-Humbrecht Pinot Gris ‘Clos Windsbuhl’ Hunawihr, 2006
  • Weingut Prager Riesling Smaragd Wachstum Bodenstein, 2006
  • Josko Gravner ‘Breg Anfora’ Venezia-Giulia IGT, 2003
  • Sine Qua Non ‘Kolibri’ California White Wine, 2008

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir