DÜLGER TAVA

closeBu yazıyı 11 yıl 5 ay 13 gün önce yazmışım. Üç aydan daha eski her yazıda kullandığım bir uyarı. Bu yazıya özel bir not olduğunu düşünme. Lakin bahsettiğim lezzetler değişmiş, bağları dolu vurmuş, yeni mahsul sirke olmuş olabilir. Mekan kapanmış, işletme sahibi değişmiş, fiyatlar tavan yapmış da olabilir. Fikirlerimin değişmiş olması, izansızlık dozunun farklılık göstermesi de mümkündür. Hatta destursuz bostana dahi girmiş olabilirim. Velhasıl dün dündür, bugün bugündür :)
Dülger

Dülger

Dülgeri aldığınızda temizletmek daha doğru olur zira bu tür balıkları evde temizlemek biraz zordur. Şayet balıkçın iş bilen bir esnafsa tulum çıkartmasını rica ediver. Zahmetlidir lakin uğraşabilir. Ben şahsen sadece temizletir alırım. Bu tür balıkları alırken nelere dikkat etmen gerektiğini dün yazmıştım. Bir göz atman faideli olur.

Tarik-i tabhı: Fileto çıkartılmış löp etimiz bir güzel unlanır ve ayçiçek yağında güzelce pişirilir.

Evet, aslında bu kadar. Ama adet yerini bulsun diye detaya inelim. Tulum çıkartma konusunda tecrüben yoksa kabaca izah edeyim. Her tür balığa uygulayabilirsin. Tutup hamside filan deneme gülerler adama :) Hatta dur sen dur. Benim izahımı anlamak ile uğraşacağına şu videoyu izleyiver. Gördüğün gibi taktik tüm balıklara benzer yöntem ile uygulanabilir. Dülger ile uğraşıyorsan ve elinin altında güzel bir bıçağın yoksa makas kullanmaktan dahi çekinme. Alt ve üst kısımlara makas ile de dalabilirsin. Eti zaten kuş kadar, etten fazla uçurmadan toparlayıver etraftakileri. Tulum çıkardıktan sonrada fileto çıkartıyoruz. Zaten iki tane el kadar parça kalacak geriye. Balıktan artanları çöpe filan atmayasın. Çorbası güzel olur. Hoş bir İskorpit veya Kırlangıç çorbası ile boy ölçüşemez ama lezizdir.

Balıktan artanları çöpe filan atmayasın. Çorbası güzel olur. Hoş bir İskorpit veya Kırlangıç çorbası ile boy ölçüşemez ama lezizdir.

Ne diyordum? El kadar iki parça kalmıştı geriye. Tam bu aşamada neden Dülger küçükse almaman gerektiğini anlamışsındır zira gerçekten az et çıkar. Ayçiçek yağı tercih ediyoruz. Bu lezzeti zeytinyağı ile gölgelememek gerek. Unlama aşamasında dikkat et. Beyaz un kullanacağız fakat mümkünse iki sefer unla. Çift unlama tavada yapılacak her balık için geçerli güzel bir yöntemdir. Hatta benim el altında bir su spreyim vardır. Hani şu cam sil denen icatları filan koydukları pıs pıs ses çıkartan şişeler var ya, hah işte onlardan. İçi su dolu. Balıkları unlar sonra şöyle uzaktan pıst pıst hafif ıslatırım ki ikinci unlamada daha çok tutsun. Dülger için de geçerlidir efenim. Yağda çok tutmayasın. Balığı kurutmayasın. Sosa filan gerek yok afiyetle tenavül buyurasın.