YILBAŞI MENÜSÜ: ÖĞRENCİYİZ… BÖLÜM 1

Noel Baba Barış Adayı Başbakanım :)
Noel Baba Barış Adayı Başbakanım :)

Dün akşam yazdım bu yazıyı ama desten gibi olmuş. Parça parça yayınlıyorum yoksa kimse okumayacak :) Buyurunuz, bölüm bir: 

Bizde vardır böyle bir yaklaşım :) Öğrenci misin sen diye sorarlar insana. Esnafça bunun anlamı aşağı yukarı şöyledir: “Paran yok gibi duruyorsun, henüz pazarlık yapmak için pek genç görünüyorsun, indirim yapmanın bir yolunu bulayım bari…” Hemen sorulur tabi malum soru :) Efenim işin şakası bir yana yeni ekonomik sistem sayesinde hepimiz seve seve öğrenciyiz diyebiliriz :) Yılbaşına evde girelim, beş altı arkadaş bir araya gelip keyifli bir gece geçirelim ve şarap içelim ama çok bütçemiz yok diyorsanız bu yazı sizlik :) Yok bizde para çok diyorsanız yaklaşık altı gün sonra yazacağım “Yılbaşı Menüsü 6: Para çok olunca tüm şaraplar ucuz!” adlı menümüzü okuyabilirsiniz. Şimdilik bu menünün adı böyle kalsın… İleride değişiklik yapma hakkımı saklı tutuyorum. Mesela şöyle olabilir: “Yılbaşı Menüsü 6: Farz edelim ki Cem Uzanım!” Baştan uyarayım. İstanbul’da yaşayan gençliğe göre verdim tarifi ve şarapları. Sayacağım şarapların hepsi market raflarında karşılaşacağınız ve bir grup şarap sever tarafından kedi güldüren olarak anılan şaraplar. Nasıl obursun kedi güldüren içiyorsun demeyin efenim. En ucuz şaraplar ile dahi keyifli bir akşam geçirilebileceğini anlatmaya çalışıyorum. Tüm yazıyı okuyacak sabrın olursa ilerleyen günlerde aynı menüye 10-20, 30-50, 50-90 arasında kalan şarap tavsiyelerinde bulunacağım. Bunlara da burun kıvırırsan şimdiden söyleyeyim açılışı bin liralık bir şampanya ile yapıp devam edeceğimiz bir yazıda gelecek :) Şimdi biz gençken bilmediğimiz için böyle sofralar kuramadık. Hep rakı içtik hep ağır mezeler yedik :) Bir bilen anlatsaydı aşağıdaki gibi bir menü elbet yapardık ama anlatanda olmadı. Çok önemli sırlar paylaşıyorum yahu :) Üstelik her şeye pahalı diyen mızmız bir öğrenci arkadaşıma uygun menü çıkartıyoruz şurada. 

Mozerella, kiraz domates ve fesleğen... Yum yum yum
Mozerella, kiraz domates ve fesleğen... Yum yum yum

Konuyu dağıtmadan lezzetli ve ekonomik menümüze bakalım efenim. Şimdi öncelikle hem ekonomik hem de her türlü sofrada başlangıçlarda zarif bir şekilde yerini alacak muhteşem üçlüye :) Nedir bu üçlü? Elbette mozerella, kiraz domates, taze fesleğen ve illaki zeytinyağı… Farkındayım dört oldu ama zeytinyağımızı ekonomik menüde masraf hanesine yazmıyoruz. Herhangi bir zeytinyağı kullanılabilir. Zeytinyağı dedim! Aklı evvel adam olup başka yağ olur mu diye denemenin anlamı yok efenim. Bunu uzun uzun tarif etmeye gerek yok ama hadi biraz anlatalım. Bildiğimiz kürdan veya janjanlı kanepe kürdanı kullanabiliriz. Kiraz domatesler ikiye bölüne, mozerellalar bu domatesler kadar parçalara ayrıla, taze fesleğenler elimizle yine bu ebatlarda parçalana. Fesleğen parçaları domateslerin üzerine yatırıla ve akabinde önce mozerelların göbeğine saplanan kürdanlar fesleğenin altına saklanmış domateslerin tam ortasına daldırıla… Anlamayan varsa fotoğrafı incelesin efenim. Sakın ekonomik menümüzde yer alıyor diye burun kıvırmayın en şahane sofralarda bile bulunması gerekir. Kiraz domatesin çok para tutmaz hadi diyelim yarım kilo aldın 1,5 lira. İyisinden alıyorsun bir zahmet artık :) Mozerella 3 lira, ciddiyim yahu suda mozerella ucuzdur. Fesleğen 1 ile 3 lira arasında değişmekte ama ben 3 liradan sayıyorum bu mezemiz 7,5 liraya güzel bir giriş yaptık. 

Midye Dolma :) Yeni bir yer açılmış, sadece dolma satıyorlar...
Midye Dolma :) Yeni bir yer açılmış, sadece dolma satıyorlar...

Gelelim ikinci güzelliğimize :) Sokak satıcısından midye dolma efenim. Gayet ciddiyim bakma öyle nefis gider. Ben en son küçüklerini 25 kuruşa almıştım. Umarım halen değişmemiştir. 20 tanede midye dolma alalım ve fotoğraftaki gibi açıp tabağa dizelim. Sakın! Hayır, hayır limon yok. Sıkma üzerine limon filan. 5 lirada buna desek toplam 12,5 liramız gitti. Hadi 15 diyeyim ben sizin için baktınız midye daha pahalı dudak büzüp öğrenciyiz dersiniz he he he :) Şaka yahu şaka gel kızma gayet güzel bir menü hiç öyle ekonomik filan takılmıyoruz gördüğün gibi. Devam edelim… Bunlarla ne içiyoruz şimdi? Pamukkale Arya efenim. Sultaniye ve Narince üzümlerinden üretilmiş güzide bir ucuz şaraptır kendisi. Fiyatı 5-6 lira arasındadır. Ucuz diye burun kıvırma öyle hemen :) Al bir gün önceden dolaba at, kapağına değil şöyle daha soğu bir yere alıp soğut ve başlangıçta afiyetle iç pardon için :) Bir an kendimle karıştırdım. 6 kişiye çok rahat birer kadeh çıkar bundan. Kibarlık edip kadehleri de soğutursan makbule geçer. Su bardağı ile filan ikram etmek gibi bir densizlik yapma, menü fiyatına kadehleri elbette eklemeyeceğiz :) Halen evinde şarap kadehin yoksa buraya kadar neden okudun bu yazıyı derler 

Arya, düşündüğün kadar dandik değil korkma :)
Arya, düşündüğün kadar dandik değil korkma :)

adama. Koş git bir Paşabahçe mağazası bul, beyaz ve kırmızı şarap için kadehler al. Kibar ve küçük olsunlar çok abartmaya gerek yok :) Ne demiştik en son rakama :) 15 olsun senin hatırın için demiştim. 6 lirada şaraba sayıyorum 21 liraya yemeğe ve içmeye başladık. Sırada ne var merak ediyorsun tabi :) 

Fazla hızlı gitmeyin, sohbet filan edin canım. Bir çırpıda yutulmaz öyle şarap, siz bana bakmayın ben istisnayım :) Ne demişler yaptığımı yapma dediğimi yap! Böyle bir şey demişlerdi değil mi :) Her neyse kafanıza göre takılını bana ne :) Kesmez bizi diyorsanız bir şişe daha alınır Arya bu fiyat ile pişman etmez sizi. İki şişe alacağımıza bir şişe alalım biraz daha iyi olsun diyorsanız yine Pamukkale’nin Anfora Trio Beyaz tercih edebilirsiniz. 9-10 lira civarında marketlerde bulunuyor. Chardonnay – Narince – Sultaniye harmanı ile yapmışlar işte bir şeyler :) at dolaba soğut bir güzel iç gitsin :) Bunları bulamadıysanız ki mutlaka bulursunuz bir iki isim daha verelim hemen :) Küp Emir Sultaniye, Sevilen Majestik Beyaz, Yazgan Dolce Vita Beyaz, Kocabağ Avanos Beyaz alternatif olabilecek 6 ile 9 lira arasında kalan şaraplardır. Fiyat performans bakımından düşünürsek Arya ve Anforayı tercih etmek gerekir :) 

Hadi sofraya bir şey daha ekleyelim bizim millet ekmek yemeden ne yediğini anlayamaz :) Tost ekmeği fena durmaz bu sofrada ama öyle esnaf lokantasındaki ekmekler gibi tepeleme yığma sofraya kibar olalım biraz :) Hani şu az önce kullandığımız kürdanların ucuna iliştirecek kadar minik karelere bölelim tost ekmeklerimizi. Dilimlemeden önce biraz kızartmak güzel olur. Çok değil birazcık :) Unutup da yakmayın, nerede mi kızartacaksın? Tavaya koy kızarır bunu da mı ben söyleyeceğim olmuyor ama :) Hadi bir güzellik daha yapalım ve minik bir kavanoz zeytin ezmesi alalım. Öyle baharatlısına yeşiline filan bakmaya gerek yok :) Siyah ve sade olsun yeter. Tost ekmeğine 2 yazıyorum ona göre :) Uno filan güzel bir şey alıver veya türlü isimlerle piyasada satılan dilimlenmiş esmer ekmeklerden… Dur, dur tam bir öneride bulunalım. 

Onu çok tahıllı, diğerlerine göre daha lezzetli :)
Unu çok tahıllı, diğerlerine göre daha lezzetli :)

Uno Çok Tahıllı Ekmek al :) 3,5 lira sanırım. Zeytin ezmesine de 2,5 diyorum ama daha ucuz olduğunu biliyorum mız mızlık etme :) Hesap yuvarlak gitsin diye 6 dedik bunlara da :) 21 lirada mıydık? 27 olduk demek ki :) Evet, ezmeyi ekmeklere sürüyoruz. Eser miktarda ve ekmekler kızartıldıktan sonra. Dilimlemeden önce kızartır akabinde ezmeyi sürer ve dilimlersen işin daha kolay olur. Detay veriyorum zira evinden uzak, yalnız ve bekâr insan olarak canlanıyorsun kafamda :) Yok ben çok becerikliyim diyorsan ne okuyup duruyorsun git yap kendin :) Devam… 

Kültür Mantar
Kültür Mantar

Mantar al. Mantar, mantar bildiğin kültür mantarı hani beyaz :) 3-4 lira birşey olmalı. İki tane kırmızıbiber, dört beş tane çarliston biber al. Patates al patates bildiğin patates :) nasıl olsun derlerse haşlamalık olsun diyebilirsin şaşkın şaşkın bakmak durumunda kalmazsın :) Evde peynir var mı? Olur, beyaz peynir de olur… Aman iyi tamam, hesaba onu da yazalım diyorsan illaki 200-250 gram ondan da alıver. Tereyağı var mı diyeceğim mız mızlık edeceksin. En küçüğünden tereyağı al :) Litrelik süt al, hepsini kullanmayacağız illaki çok hesaplı olacağım ben diyorsan yarım litrelik alırsın :) 

Şimdi bunlarla neler yapacağını da anlatacağım da buradan sonra hesap karışabilir zira ben çoktan günün şarabının son kadehine geldim. 

Fotoğraflar aşağıda, devamı yarın efenim :) 

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir