ÜZÜM

Meyvedir, kokar :)
Meyvedir, kokar :)

Üzüm ve şarap insanlık tarihi kadar hatta daha eski bir maziye sahiptir efenim. Bizim üzümlerden de bahsedeyim, bahsederken üreticilere ve tüketicilere taş atayım, cebimde sapan ile gezip neşemi yerine getireyim diyorum. Dolayısı ile üzüme ve üzümlerimize giriş yapmış bulunuyoruz.

İnan bana üzüm en az şarap kadar dipsiz bir kuyudur fakat şarap kadar kaygan bir zemine sahip değildir. Âcizane bilgilerim ile bu kuyuya şöyle bir göz atmanızı sağlayacağım. Bunu yaparken üstatların beni mazur görmesini diliyor ve densizliğe başlıyorum. İnan bana üstatlar bile aktardığım bilginin doğrusunu, yanlışını izah etmeye kalksalar hızlandırılmış bir bağcılık dersi almanıza sebep olurlar. Ben konuyu hemen şuracıkta çözeceğim.
Üzüm nedir?
Asmanın meyvesidir. Salkım halinde bulunur. Basit yaklaşıyoruz :)
Asma arsız bir bitkidir. Hamamböceği gibidir. Nereye atsan yaşar. Yaşamanın bir yolunu bulur. Mücadelecidir ve bunu sever.

Basit devam edeceğiz. Asmanın yapısı diye kökten başlayıp gövdeye, sürgüne, çiçeğe filan gitmeyeceğim. Yani burada demek istiyorum ki: “Yüzeysel aktardığıma bakma oturur kitap yazarım düdük!” Sen üstüne alınma :)
Arsız dedik ve en merak edilen konuyu arsızlığına bağlayalım.
Üzüm nasıl çilek kokar? Çilek nasıl çilek kokar? Kayısı neden kayısı kokar?
Bana bugüne kadar kimse çileğin yan bahçedeki çilekler sebebi ile mi çilek koktuğunu sormadı. Gel gelelim konu üzüm olunca yan bahçeden, arılardan, esen rüzgârdan ve daha nelerden çilek kokusunu alıyor olma ihtimali sual edildi. Öyle ya, çilek zaten çilek kokar da üzüm nasıl çilek kokar. Bak sen densize. İnsanlık her yerde haksızlığa karşı :) Üzüme bak kokuları çalmış. Arsız demiştim size. Çalar.

Bana bugüne kadar kimse çileğin yan bahçedeki çilekler sebebi ile mi çilek koktuğunu sormadı. 

Toparlayalım.
Bitkiler, meyveler, ağaçlar henüz insanlığın çözemediği bir biçimde kodlanmıştır ve topraktan alacağı mineralleri ezbere bilir. Çilek toprak, su veya suda erimiş halde bulunan maddeleri kökleri aracılığı ile alır. Neleri alacağını senden benden daha iyi bilir. Seçici olması sayesinde aşağı yukarı bir çilek kokusundan ve tadından bahsedilebilir. Lakin üzüm arsızdır ve ne bulursa alır. Bu yüzdendir ki bazı üzümler yöresinde kıymetli olur. Sen üzümü yöresinden söküp gurbet ellere götürürsen özüne küsebilir. Şimşir kokması karakterinin bir parçası sayılan üzüm senin memlekette çilek kokuverir. Üzüm de her bitki gibi toprak seçer. İklim beğenmez ama mücadeleci ruhu sayesinde pes etmez. Su bulamazsa derinlere iner, uyum sağlar. Yeri gelir çilek yeri gelir ot kokar :)
Kıssadan hisse: Taş yerinde ağırdır. Hocadan name: Ya değilse?
Bizim üzümleri memleketin dört bir yanına taşıyanlara kızıyordum. Kızmak ne kelime fırça attığım bile oldu yahu :) Kardeşim benim de ayarım yok. Sus bir efendi ol ama nerede :) Evet, kızıyordum. Lakin yakın zamanda Gence Alton ile bir sohbetimiz sayesinde fikrim tamamen değişti. Ya değilse?

Taşıyın üzümleri yöreden yöreye. Görelim bakalım kim kendini yeniden bulacak. Lakin bir ricam var. Terürarrr türüarr diyip durmayın. Yöre, yöre! Bizim dilimizde yöre diye bir şey var. Sizin terüar bile kafi gelmez açıklamaya müdür :)

 

Yayım tarihi
ÜZÜMLER olarak sınıflandırılmış ile etiketlenmiş

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir