ASMA BİTİ

Asma Biti etkileriy -miş :)
Asma Biti etkileriy -miş :)
Asma Biti etkileriy -miş :)
Asma Biti etkileriy -miş :)

Asma Biti 1970’li yıllarda bağcılığımıza büyük zararlar vermiş. 1850’lilerde Amerika’dan getirilip Avrupa topraklarına giren asmalar sayesinde Asma Biti hızla yayılmış. İroniye bakar mısınız efenim. Avrupalı yıllarca şarap üretimini kendi tekelinde tutmaya çalışmış. Birçok yenidünya üreticisini ve Amerika’yı hor görmüş. Sonunda Amerika’dan gelen asmalar Avrupa bağcılığına ciddi zararlar vermiş. Üstelik 10-15 yıl gibi kısa bir sürede şarap sıkıntısı yaratacak kadar vahim günler yaşanmış.

Peki, bu hainden kurtuluş nasıl olmuş?

İroniye bakar mısınız demiştim. Asma Biti mücadelesinde en büyük destek yine Amerika’dan yani Asma Biti’ne dayanıklı anaç asmalardan gelmiş. Amerikan asma anaçları Asma Bitine karşı dayanıklı olduğu için bir nevi kahraman olmuş. Hikmetinden sual olunmuyor. Zararın geldiği yerden çözüm de gelebiliyor efenim :) Velhasıl bu meretin etkileri bizim memlekette de görülmüş. 60’lı 70’li yıllarda epey can sıkmış. Günümüzde de hortladığı oluyormuş lakin eskisi kadar aciz kalınmıyor sorun çözülebiliyormuş.

Hastalıklar ilgimi çekmediği için konu hakkında daha fazla densizlik edemeyeceğim. Meraklılara aşağıdaki adresleri ziyaret etmesini öneririm:

1 yorum

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir