BEYAZ ÇAY

Beyaz Çay
Beyaz Çay
Beyaz Çay

Çok çay meraklısı biri değilimdir. Siyah çayı oldum olası sevmem fakat kadim dostlardan İsa ara sıra Erzurum dağlarından topladığı tuhaf bir bitkiyi getirir ve hemen eser miktarda demler içerim. Ziyadesi ile sever gayet leziz ve latif bulurum :) Yakın zamanda bir mekânda beyaz çay içtim ve pek beğendim. Sonrada başladım aramaya, aslında bildiğim birkaç markanın var lakin fiyatları oldukça yüksek. Evet, sadece şarabı fazla tüketiyor değilim :) Acaba bunun ucuzu yok mudur arayışım Yaşar Beyi bulunca sona erdi. Kendisi Trabzon, Of ilçesinde kahve işleten ve çaycılık ile uğraşan bir çay meraklısı :) Umarım yakın zamanda gidip kendisini ziyaret etme şansım olur. Şimdilik sadece telefon ile sohbet etme imkânım oldu. Ürettiği beyaz çayın ne yazık ki markası, TSE belgesi veya özel bir izni bulunmuyor. Tavsiye ettiğim beyaz çay tamamen ev yapımı. Yaşar Bey, ağır yük taşımayı gerektirmediğini, yük taşımaktansa sabırla toplamanın daha keyifli olduğunu belirtiyor. Aslında işin en zor kısmı toplaması. Beyaz çay için filizleri henüz açmadan tomurcukken topluyor. Tek tek toplama yapması gerekiyor. Bölgede tarım ilacı kullanılmadığı için doğal olarak çayda böcekler veya yaprak bitleri bulunuyormuş fakat henüz açmamış tomurcuklara haşere uğramıyormuş. İşte işin en keyifli yanı bu :) Böcekler henüz tomurcuğu keşfetmeden Yaşar Bey gelip topluyor, ilaçlama yok her şey tamamen organik :) Organik sevdalısı, lüks organik pazarlarda koşturan yurdum insanına duyurulur. Ayrıca sohbet esnasında artık siyah çay içmeyi bıraktığını ve müşterilerine de beyaz çay ikram ettiğini öğreniyorum. Siyah çaydan vazgeçme sebebini şöyle izah etti: “Makasla toplanıyor. Temizleme imkânı yok. Olduğu gibi çay alım yerine gidiyor. Böceklere, toz toprak her türlü mikrop ekleniyor. Kamyonlara yüklenirken işçilerin kötü muamelesi de üstüne cabası. Sonra fabrikaya gidiyor. Fermantasyona (ben buna mutasyon diyorum) uğruyor. Çayda faydalı bir şeyler kalmışsa onlarda yok oluyor.
Beyaz çayın ne olduğunu bilmeyen kahve müdavimleri önce garipsemişler bu çayı ama şimdilerde alışır olmuşlar. Karadeniz Gazetesi bir ay kadar önce kendisi ile röportaj yapıp haber olarak yayınlamış. Sohbetimiz devam ediyor: “Kapalı odada, gölgede, çok temiz ortamda soldurma ve kurutma yapıyorum. Bu işe hobi amaçlı başladım.” Diye ekliyor… Rica edenleri kırmıyor, imkânı el verdiğince göndermeye çalışıyor.

Şayet siz de bu lezzeti tatmak isterseniz hemen ek bilgiler vereyim. Şimdi efenim, bu beyaz çayın iki tipi bulunmakta. Bir tanesi sadece açmamış tomurcuklar ihtiva eden ve Yaşar Beyin makbulü budur dediği, birinci sınıf çay olarak adlandırdığı, tadı hafif, rengi açık olan çayımız. İkincisi ise tomurcukla birlikte bir veya iki yaprak bulunduran çayımız. İkinci çayda özellikle belirtmek gerek, söz konusu yapraklar kesinlikle çok temiz ve tazeyse toplanıyor. Yoksa çayının kalitesinden ödün vermiyor Yaşar Bey :)

Dileyenler Yaşar Beye aşağıdaki iletişim bilgilerinden ulaşabilirler, bana söylediği rakamları sizler içinde uygulayacaktır. Birinci kalite çayın kilosu 250 lira, ikincisinin kilosu ise 100 lira. Yakın zamanda beyaz çay almış biri olarak gerçekten ucuz olduğunu söyleyebilirim. Çaykur bile itibar için üretiyoruz dediği beyaz çayı iki katı fiyata sunmakta :) Erken davranan çaylar bitmeden alabilir :) Tamamen hobi amacı ile üretildikleri için ricamızı kırmıyor ve elinden geldiğince ilgilenip yardımcı olmaya çalışıyor. Tez zamanda kendi markası ile raflarda görmek umudu ile :)

Yaşar AYCİN
(0 535 352 41 20)
Cumhuriyet Cad. Meriç Apt. No:21/4
61830 – Of / Trabzon

[box type=”info”] Beyaz Çay için şahane bir temin kaynağını daha paylaşmış olayım: Chado[/box]

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir