ŞARAP EFSANELERİ – NUH PEYGAMBER, ÇOBAN VE KEÇİ

Kesin kellelerini!
Kesin kellelerini!

En klasik efsanemizin kahramanı Nuh Peygamberdir. Yaptığı gemi ile onca hayatı kurtaran sevgili peygamberimizin atlattığı badireler yetmezmiş gibi bir de alkolik olur. Kurtardığı onca hayvandan başka dostu olmayınca alkolik olmamak ne mümkündür efenim :) Lakin zıpır keçi olmasa üzümleri yemeyi akıl edemeyecektir. Yani sen tufana önceden uyan, yeme içme kocaman bir gemi yap, her tür mahlûkattan bir çift gemine doldur, böylesi kutsal bir amaç ile yola çık sonra keçi sayesinde nimete kavuş. Hikmetinden sual olunmuyor efenim. Bu hınzır keçi bir başka efsanede de rol alır. Yemende kahve çekirdeklerini yer ve kahve Yemen’den gelir meselesine açıklık getiren sohbetlerde boy gösterir. Biz Nuh’un keçisinin yediği üzümlere dönelim. Uyanık keçi hayvanı üzümleri yediği için hoplar zıplar zinde bir şekilde dolanır durur. Nuh, yaptığı araştırmalar sonucu üzümü keşfeder. Sonra üzüm suyunun müptelasıolur. Hangi kaynağa bakarsanız bakın üzümün nasıl üzüm suyu olduğu onunda şaraba dönüştüğü konusunda açıklama bulamazsınız. Bulan varsa ses versin, cehaletimi gidersin. Velhasıl Nuh Peygamber üzüm suyundan bolca tükettiği için keyfi neşesi yerindedir.

Şeytan bu durumu pek kıskanır ve “hüüüüüfff” diye üfler, ateşli nefesi asmaları yakar, kül eder.

Şeytan bu durumu pek kıskanır ve “hüüüüüfff” diye üfler, ateşli nefesi asmaları yakar, kül eder. Yine rivayete göre şarapsız kalan Nuh yataklara düşer. Bak bu kısmı rivayet olmayabilir. Şarapsız kalsam ben de yataklara düşerim. Densiz şeytan duruma üzülür. Şeytana bakar mısın ama sen. Önce yak kurut sonra duruma üzül. Ne demişler? Şeytan sevdiği kulunun bağını önce yakar sonra yeşertirmiş. Keh keh keh :) Duruma üzülen düdük şeytan asmaları kurtarmanın yöntemini açık eder. Buna göre Nuh pek sevdiği aslan, kaplan, ayı, köpek, horoz, tilki ve saksağanı kesecek kanları ile de asmaları sulayacaktır. Şarapsızlıktan harman olmuş Nuh’un gözü dönmüş olmalı ki kurtarmak için gemiler yaptığı masumların kellesini kesip asmayı sular. Asmalar yeşerir, üzümler görünür, şarap hayata kaldığı yerden devam eder. Devamı da klasik olarak aynı yere bağlanır. İşte bu nedenledir ki şarap ile sarhoş olan kişiler bu hayvanların karakterlerini sergiler. Adettendir bunları da sayalım. Aslan gibi cesur, kaplan gibi yırtıcı, ayı gibi ayı :) efenime söyleyeyim saksağan kadar geveze olur filan… Saymadıklarıma da sen ekleme yapıver artık.

Aslan gibi cesur, kaplan gibi yırtıcı, ayı gibi ayı :)

Bu hikâyenin aynısı Yunan mitolojisinde de karşımıza çıkar. Bu sefer sahnede Nuh’un yerine bir çoban vardır ve adı Staphilos’dur. Şahsen benim Yunan Mitolojisi bilgim çobanın adından öteye gitmez. Şarap efsanelerine devam edeceğim efenim. Şimdi gidip şu zavallı hayvanların anısına biraz şarap içeceğim. Acaba keçi nasıl paçayı kurtarmış bu konuda sohbet edeceğiz dostlar ile :) var bu keçide bir hikmet. Ben şahsen kurbanlık keçi diye de bir söylem duymadım.
– Kurbanda koç kestik.
– Biz de deve kestik.
– Öküz kestik öküz!
Ama kurban bayramlarında keçi kestik diyeni duymadım desem yeridir. Bu arada kurbanın ardından konuşurken kesme işlemi hep birden fazla kişiye addedilerek anılır. Ben kestim diye kimse cinayeti üstlenmez :)

Yazıya eşlik eden şarabımız Pamukkale Senfoni Çalkarası oldu efenim. Ağır bir keçi peynirine ve kızarmış ekmeklere ziyadesi ile eşlik etti. Keçi peyniri ile olan uyumu keçinin kurtulmuş olmasına anlam kattı. Gayet latif bir şarapmış. Tekrar alınır. Bir iki efsane daha yazayım, tekrar alınma meselesine de açıklık getireceğim :) Şaraptan değil hayattan keyif almanız dileği ile :) Tatlı şarap hızlı etkiliyor. Bakınız saksağan karakteri sergiliyorum :)

5 yorum

    1. Aman efenim kimleri görüyorum :) Sefalar getirdiniz :) En çok bilinen efsanelerden biri üzerine attım tuttum. Efsanenin tersine Pamukkalenin tatlı Çalkarası pek bilinmiyor. Bu markanın ismi ile müsemma Zarif şaraplarını da şiddetle tavsiye ederim. Fiyatları makul olduğu için sanal alemin şarap marketlerinde bulunmuyor ama metro market imdada yetişir :)

    1. Cemil ayık kafa ile yazı mı yazılır :) Hele konu şarapsa. Ayık adamdan şarap oburu mu olur :) Aslında ayık kafa ile de şahane sallıyorum ama o zaman bu kadar eğlenceli olmuyor :)

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir