Cesur ol. Sok burnunu kadehe. Kadehi yarıya kadar doldurduysan o senin kendi izansızlığın. Üçte biri kadar doldurman kâfidir. Şöyle kadehi biraz çevir. Şarap semazen misali biraz dönsün. Döndükçe açılır, kokular saçılır. Cesur ol. Daldır burnunu kadehteki boşluğa. Sok, sok adabı ile doldurduysan değmez burnun şaraba. Fazla doldurduysan da dert etme yahu içiver bir yudum. Çevre sakin olsun. Yemeğin ortasında, mangalın yanında filan koklama şarabını. Şarap tatmak ile şarap içmek arasında farklar var. Dikkatli ol. Kısa ve hızlı nefesler al bakalım. Alabildin mi kokuları? Alamadın mı? Bu sefer derin bir nefes dene, olmadı derin nefes alırken hafif ağzını da arala. Hepimizin bir koku alma yöntemi var. Derin nefesler ile farklı, kısa nefesler ile farklı kokular alanımız var. Av köpeği gibiyiz bir nevi :)
Kokunun önemli olduğundan bahsedip duruyorum. Peki, ya hoşunuza gitmeyen bir koku varsa, hoşuna gitmeyi bırak iğrenç kokuyorsa. Bozmayın efenim kendinizi. İnat edin. Bu kötü kokunun ne olduğunu keşfedin. Daha önce almadığınız bir kokuysa hafızaya kazıyın. Çevrede işi bilenler varsa bu kokunun sebeplerini öğrenin. Kokunun ne olduğunu anlamadan fikir beyan etmekten kaçının. Defalarca koklayıp bir şey söylememeniz işi bilmediğinize değil derinlerde yakalamaya çalıştığınız gizli bir koku peşinde olduğunuza işarettir.
Unutmayın. Bazı kokulara siz de şaşıracaksınız. Tütün, mazot, yanık kibrit ve daha nice kokunun kötü değil, tatmakta olduğunuz şarabın vazgeçilmez bir özelliği olduğunu anlayacaksınız. Elbette hepimizin hem fikir olduğu felaket kokular ile karşılaşma şansınız da var. Ben bu tür facialar ile çok az karşılaştım. Üzücü olan her faciayı ne umutlar ile açtığım pahalı şaraplar yaşattı.
Son bir not efenim. Şarap asla sevgilinizin parfümü, yumoş veya vernel gibi kokmaz :)