MİDYE GÜVEÇ

Midye Güveç
Midye Güveç
Midye Güveç
Midye Güveç

Midye güzel nimettir. Dolmasına, buğulamasına, pilavına, pilakisine, çorbasına ve dahi tavasına bayılırım. Şimdilik güveç tarifi ile başlayalım. İlerleyen günlerde diğerleri ile devam ederiz. Öncelikle belirtmem gerek benim tarifler ruh halime ve eldeki malzemeye göre değişir. Rakı içeceksem farklı şarap içeceksem farklı muameleye maruz kalabilir. Velhasıl bugün şarap içiyoruz, keyfim de yerinde.
Tarifimize geçelim ve neler gerekli bir bakalım.

Tereyağı, mantar, domates, sivri biber, sarımsak ve vasat bir beyaz şarap yeterli olacaktır. Ana malzeme olan midyeyi saymama gerek yok değil mi?

Şimdi sen çay bardağı, çorba kaşığı, iki dilim üç gram gibi ölçüler de istersin lakin mutfakta tatlı yapmıyorsan bunların pek kıymeti bulunmuyor.

Bilmen gereken şunlar:
Kişi başı 14-15 midye, yarım domates, yarım sivri biber, bir diş sarımsak ve orta boy bir mantar yeterlidir.

Gelelim yapman gerekenlere;

  • Evvela midyeleri yıka ve suyunun süzülmesini sağla. Midyeleri ayıklanmış olarak aldığını varsayıyorum.
  • Domatesin kabuklarını soy ve küp şeklinde doğra.
  • Mantarları bir nebze daha iri tutarak onları da parçalara ayır.
  • Sivri biber ve sarımsağı becerebildiğince ince bir şekilde doğra.

Geçelim pişirme faslına;
Bol tereyağını bir tavaya boca et.
Midyeleri at üstüne. Bol tereyağından kastım tam olarak midyelerin yağda yüzmesi. Sakın tereyağını yakayım deme. Köpürdüğü sürece sorun yok. Köpürme durursa tereyağı ilave etmekten çekinme. Kaç gram kaç kaşık diye sorma şimdi. Olay basit. Midyelerin tereyağında boğuluyor mu? Cevabın evetse doğru yoldasın.
Midyeleri çok pişirmemeye çalış. Biberleri midyelerin ardından yağa atabilirsin. Kısa bir süre sonrada mantarları ekle. Domatesleri ve sarımsakları da alalım tavaya.
Şarap ekleme aşamasında kişi başı iki yudum gibi hesap edebilirsin. İki yudum ne kadar mı? El terazi göz nizam benim yudum üç gram. Artistik yapma bana. İndir elini kolunu. Ne demek böyle tarif mi olur? Böyle işte ben ne yapayım. Yemeğe bir şey eklerken hiç ölçmedim. Korkma yahu salla gitsin. Arada tadına bakar doğru yolu bulursun. Malzemeleri aynı anda eklememizin nedeni pişme sürelerinin farklı olması. Bilmem bir anlam ifade etti mi sana? Efenim? :)

İki yudum ne kadar mı? El terazi göz nizam benim yudum üç gram. Artistik yapma bana. İndir elini kolunu. Ne demek böyle tarif mi olur? Böyle işte ben ne yapayım. 

Şimdi gelelim işin püf noktasına.

Pişirme işlemi 4-5 dakikayı geçmemeli. Midyeleri takip et. Küçülmeye başladılarsa pişirme işini abarttın demektir. Eser miktarda dövülmüş tane karabiber iyi gider. Malzemeyi güveçlere aldığında fazla su kalmamışsa bir miktar rendelenmiş domates ve tereyağı ile işi kurtarabilirsin. Çok su varsa fırında biraz daha uzun süre tutarsın. Sahi fırından bahsetmedim. Fırını yaklaşık 200 dereceye getir ver güveçleri gitsin. Ben üzerine peynir eklemiyorum lakin genel geçer bir kural olarak biraz kaşar ekleniyor.

 

[box type=”info”] Yok efenim böyle tarif mi olur, vay ben beceremedim. Ölçü yok, o yok, bu yok üstelik benim yerim dar diyenler mutfağa hiç girmesin. Tuzu unutmuşsun diyen densiz tarifi tekrar okumanı öneririm. Tadına bak dedik değil mi? Tuz istiyorsa eklersin. Hay aksi! Ocağı yakman gerektiğini de yazmadım. Yazık sana. Efenim ben peşinen savunmamı vereyim gerisini mevlaya havale edeyim :) [/box]

2 yorum

  1. Merhaba, üslubunuza bayıldım. ben de ölçüsüz yemek yapanlardanım. Göz kararı, yeteri kadar ifadeleriyle yaptığım tarifler yemeklerimi beğenenleri tatmin etmiyor. ben pirinç pilavını bile ölçüsüz yaparım. Kuzenlerim, çocuklarım yemek kitabı yazmamı öneriyorlar ama benim içim de sıkılır yazmak zoruma gider. Zaten ölçü de veremem.Ama yemek yapmayı da yemeyi de çok seviyorum. Sizi de tanımak isterdim.
    Sevgiler.

    1. İltifatlar için teşekkürler ediyorum efenim :) Kimseye aldırmayınız, ölçüsüz de kitap yazılır. Bence hemen başlayın. İstanbul’da veya civarındaysanız elbet bir gün tanışırız. Bir şarap tadımında buluşuruz :) Sevgiler

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir