DUYUSAL DEĞERLENDİRME

Duyusal Gıda Değerlendirmenin Esasları
Duyusal Gıda Değerlendirmenin Esasları
Duyusal Gıda Değerlendirmenin Esasları
Duyusal Gıda Değerlendirmenin Esasları

Kadehi doldurup geliyorum, geldim! Bir önceki yazıyı okudun mu? Okumayana bir zahmet diyorum. Biz okuyanlar ile devam edelim sen arkadan yetişirsin.

Duyusal Gıda Değerlendirme Esasları
Nasıl? Fiyakalı değil mi? İşin bilimsel ifade biçimi bu şekilde efenim. Üstelik algılama eşiği olarak tabir edebileceğimiz bir kıstasımız da bulunuyor. Bu algı eşiği mühim bir kıstas efenim. Diğer mühim konumuz ise tat eşiği. Şimdi bu iki olguyu ele alalım akabinde duyusal değerlendirmeye geçelim. Öncelikle bir tadın algılanabildiği en düşük miktara tat eşiği deniliyor. Algılama eşiği ise kişiden kişiye değişiyor. Başka bir değiş ile bilimsel olarak tat eşiği belirlense dahi kişinin algılama eşiği bu değeri alt üst edebiliyor. Sen meydana atılıp duyusal gıda değerlendirmesinde uzmanım dediğin anda sana sordukları bu eşik oluyor. Elbette sözlü sınava tabi tutulmuyorsun. Sehven oluşacak hataların önüne geçmek maksadı ile yazılıdan ziyade tadarak sınanıyorsun. Hani şu üstat dediğimiz algı eşiği tavan yapmış şarap severler var ya, işte onlar senin sandığın gibi arada bir şarap tatmıyor. Yılda yaklaşık beş bin farklı şarap tadıyorlar.

Hani şu üstat dediğimiz algı eşiği tavan yapmış şarap severler var ya, işte onlar senin sandığın gibi arada bir şarap tatmıyor. Yılda yaklaşık beş bin farklı şarap tadıyorlar.

Maksat eşiği parlatmak :) İşleyen dil paslanmaz, damak körelmez efenim. Duyusal gıda değerlendirme, işlenmiş her tür gıda ürününün halka arzından önce titizlikle ele alınan bir konu. Bu sadece şarap için geçerli değil. Çaydan tutun bala oradan gofrete buradan zeytinyağına kadar nice ürün duyusal olarak değerlendiriliyor. Bu değerlendirmeleri algı eşiği tavan yapmış, en düşük tat eşiğindeki lezzetleri dahi algılayan insanlar yapıyor. Bugünlük bu kadar efenim. Bir sonraki dil, tat ve içelim panelimizde algı eşiğimizi etkileyen faktörler üzerine ahkâm kesiyor olacağız. Sigara kullanımının, tatlıya olan düşkünlüğün, acı severliğin ve daha nice faktörün dilimize nasıl etki ettiğini öğreneceğiz.

1 yorum

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir