ÇİRKİN BALIKLAR

Çirkin Balıklardan İskorpit ve Dülger
Çirkin Balıklardan İskorpit ve Dülger
Çirkin Balıklardan İskorpit ve Dülger
Çirkin Balıklardan İskorpit ve Dülger

Balık mevsiminde güzide balıklarımızdan sohbet açmaya devam ediyoruz. Yandaki fotoğrafa iyi bak. Güzel balık değil mi? Aman tipine aldanıp burun kıvırma. Nimettir. Nimetle şaka olmaz. Gayet leziz ve latif olur. Türlü taamın tarik-i amel ve tabhlarını beyan etmekten ayrı bir keyif aldığımı bilmeni isterim. Eser miktarda eski dilimizden kelamları da zikrediyorum ki yakında başlayacağım yemek tariflerine yabancı kalmayasın. İdman eylemiş olasın. Hadi uzatmadan geçelim çirkin balık almanın inceliklerine.

Evvela bu balıkların tezgahlarda nadiren boy gösterdiğini bilmende fayda var. Lakin az görülmeleri seni yanıltmasın. Bizim memlekette düzgün balıkçı bulmak güçtür. Sürekli müşterisi veya yakın tanıdığı değilsen, hatırı sayılır bir muhteremin tavsiyesi ile gitmediysen işin zordur. Benim gibi o tezgah senin bu tezgah benim tadında gezinip duruyorsan tavsiyelerime ihtiyacın olacak. Sözü bilerek uzatıyorum zira nadir balıkları almak ustalık ister. Bu balıklardan alırken pazarlık yapmak farzdır. Olmazsa olmazdır. Ayaküstü yanağından makas alıverirler. Ederinden fazlası ödenmiş balık tadından çok şey kaybeder. Gelelim bilmen gereken ikinci konuya. Evet, bu balıklar az bulunur amma meraklısı da azdır. Yani çekinmeden pazarlık yapabilirsin. Emin ol bir kaç gündür tezgaha çıkarılıyor lakin kimse fiyatını dahi sormuyordur. Tek tük sorana da öyle bir rakam söylerler ki arkasına bakmadan kaçar. Esnafın emeğini hiçe saymak, balığın hakkını vermemek gibi bir niyetim bulunmuyor. Yeni yetme bitirim esnafın, tuttuğumuzu öpelim kumpanyasına dahil olup başrol oynamanı istemiyorum o kadar. Çirkin balıklar söz konusu ise sonuna kadar zorlayabilirsin.

Yeni yetme bitirim esnafın, tuttuğumuzu öpelim kumpanyasına dahil olup başrol oynamanı istemiyorum o kadar. Çirkin balıklar söz konusu ise sonuna kadar zorlayabilirsin.

Örneğin bir Dülger, bir İskorpit efenime söyleyeyim bir Mıgri söz konusu ise emin ol fiyat pazarlığa açıktır. Bu arada Mıgri görürsen pazarlık filan etme. Direk beni ara :) Afiyetle birlikte yeriz. Sen şimdi onu yapmayı da bilmezsin. Lakin ben sana çirkin balıklardan Dülger nasıl yapılır yarın aktarıyor olacağım. Dülger dediğin çirkin mi çirkin, kocaman boyuna rağmen eti az mı az, temizlemesi zahmetli mi zahmetli bir balıktır. Kim alır yer bilinmez. Uğraştığına değmez :) Pazarlığı bu bilgiler ışığında sürdürebilirsin. Günümüz fiyatları ile kilosunu 15-20 liraya alıyorsan uygundur. Mümkün olduğunca iri olmasına da dikkat et. Toparlamak gerekirse. Çirkin balıklar lezzetlidir. Lezzetlidir ve az bulunur diye tadını kaçırmamak, fiyatları uçurmamak gerekir. Bunlardan tenavül buyuran üç ay fazla yaşamıyor. Üstelik benim gibiler bu tür nimetlerin fiyatını yükselten densizlere bol rahmet okur. Kork gazabımızdan. Kılçık takılır kalır boğazına maazallah :)

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir