ZARGANA

Tereyağında Zargana
Tereyağında Zargana
Tereyağında Zargana
Tereyağında Zargana

Efenim öncelikle bu tarifin de şahsi damak zevkime göre olduğunu belirtmem gerek. Zargana türlü şekillerde pişirilir lakin bu yöntemler arasından takdir ettiğim olmamıştır. Buharda pişerse yavan olur, unlarda tavaya atarsan ne yediğini de pek anlamazsın, buğulaması olmaz, şişi kurur kalır. Velhasıl her daim yanında lezzet verecek bir şeylere ihtiyaç duyulur. Aslında olay basit, madem zargana yiyeceksin ona buna bulaştırmak icap etmez :) Güzelce temizle. İtina ile kılçıklarını izale eyle, iki parmak boyunda parçalara ayır. Bildiğin gibi benim tariflerde ölçü verilmiyor. Bazı püf noktaları aktarmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Genel olarak tavada bir şey pişireceksen dikkat etmen gereken önemli hususlar var. Bunlardan en mühimi malzemenin kat çıkmaması. Anladın mı? Bir malzemenin üzerine ikincisi gelmemeli. Malzeme tava zeminine yayılmış olmalı. Canım sığmıyorsa iki tavada pişir, olmadı üç tavada pişir. Pişirdiğini servis et sonra gel ikinci tavaya el at. Üşenirsen yemeğin güzel olmaz :)

Malzeme tava zeminine yayılmış olmalı. Canım sığmıyorsa iki tavada pişir, olmadı üç tavada pişir. Pişirdiğini servis et sonra gel ikinci tavaya el at. Üşenirsen yemeğin güzel olmaz :)

Ne dedik? Zarganalarımızı parçalara ayırmıştık. Şimdi bir limonu da parçalayacağız. Klasik olarak limonu ikiye böl, iki parçayı da ikiye böl :) On altı tane parçaya ulaşana kadar kesmeye biçmeye devam et. Kabukları ile kullanacağız. Bir tavaya bol tereyağı boca et. Bol diyorum. Koy, koy bir kaşık daha ekle sen. Az oldu o :) Yağ köpürmeye başlayınca ver limonları, at balıkları boğulsunlar yağın içinde. Ne zaman pişer diye merak ediyorsan tak çatala birini, üfle üfle yanarsın. At ağzına. Piştiğine kanaat getirdiğinde limonları çöpe gönder balıkları yağı ile birlikte servis et. Kaç balığa kaç limon gibi detaya takılma. İkinci tavada oranı kendine göre tutturmuş olursun. Yanında mutlaka kırmızı soğan olmalı. Dilersen üstüne maydanoz veya biberiye gibi hafif bir yeşillik ile renk verebilirsin. Bir dilim de kızarmış ekmeğin varsa tadından yenilmez meret. Memleketin ucuz beyaz şarapları itina ile eşlik eder zira asitleri damaktan tereyağını temizler. Ben bunun yanına bol sirkeli bir soğan salatası yapar, bir kadeh rakı ile keyfime bakarım. Her mezenin içkisi şarap olmaz sevdiceğim :) Hadi afiyetle. Latif olur, leziz olur.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir