ALTINBAŞ (VASİLAKİ)

Temsilen Beyaz Üzüm Fotoğrafı :)
Temsilen Beyaz Üzüm Fotoğrafı :)
Temsilen Beyaz Üzüm Fotoğrafı :)
Temsilen Beyaz Üzüm Fotoğrafı :)

Anadolu Yapıncağı. Altınbaş. Vasilaki. Yazmaya elim gitmedi lakin en çok Vasilaki namı ile anıldığını da kabul etmeliyim. Şovenist olmak ile itham edenlere bir mucip sebep daha mı verdim acaba? Neyse efenim biz devam edelim. Altınbaş, Yapıncak, Hasandede, Rumi efenime söyleyeyim Dökülgen ve daha aklıma gelmeyen pek çok üzümün işlenmesine ihtiyacımız var. Saydığım üzümlerin tamamı Ertan Anlı tarafından orta kalitede şarap veren üzümler olarak sınıflandırılmış. Şahsi fikrim şarapta kalitenin ölçülebilir bir olgu olmadığı yönünde olsa da işi ciddiye alanlara hak vermeli. Unutmadan Beylerce de bu listeye dahil etmem gereken üzümlerden. İlerleyen yıllarda Beylerce bağımda keyif yapıyor olacağım için adını çok anmıyorum. Nazar değer maazallah!

Altınbaş ve saydığım diğer üzümlerin önemini açıklamalı. Konu Altınbaş yani Vasilaki olunca aklımıza kim geliyor? Elbette Çamlıbağ. Şimdi Çamlıbağ ve benzeri üreticilerimizi ayrı tutarak başlıyorum.

Orta kalitede şarap veren üzüm… Bakınız ne kadar güzel. Üzüm orta kalitede şarap veriyormuş. Takla atmaya, meşe yutmaya, yatırım yapmaya gerek yok. Neden? Üzüm zaten orta kalitede şarap verecek. Biraz daha açalım konuyu. Bizim, yani şarap sever sıradan insanların orta kalitede ve makul fiyatta şaraba ihtiyacı var. Üreticilerin hepsinde bir ödül sevdası bir madalya hayranlığı almış başını gidiyor. Yatırımlar bu yönde harcanıyor. Görmüyorlar. Kör olmuşlar. Tayyip başkan sektöre el atmalı. ‘Sen üreticisin büyük düşün!’ diye bağırıp bir iki kırbaç sallarsa adam olacaklar. Alkollü içecek pastasından iri bir dilim almak için biranın tahtına göz dikmelerinin farz olduğunu belki o vakit anlarlar. Bak bunu başkan da söylemez ben ifşa ediyorum buradan.

Sen de haklısın. Vasilaki diye geldin Şamdak Ayısı ve Yedi Huriler masalı okuyorsun. Olacak şey değil kardeşim. Böyle iş mi olur :)

Orta kalitede şarap veren üzüm… Bakınız ne kadar güzel. Üzüm orta kalitede şarap veriyormuş. Takla atmaya, meşe yutmaya, yatırım yapmaya gerek yok. Neden?

Toparlıyor ve bitiriyoruz. Altınbaş hakkı ile işlense harikalar yaratır. Kaliteli şarap da verir, damakları da şenlendirir. Adam gibi tatlı veya yarı tatlısı yapılsa baş tacı edilir. Gayet hoş bir renge kavuşur. Düşük asitli, yumuşacık içimli bir afeti yekta olur çıkar. Bozcada, Çanakkale ve Erdek havalisinde yetişir. Boğazkere’yi Fizan göllerinde yetiştirdiğimize göre kim bilir daha nerelerde yeşerir :) Umarım tez zamanda bir üreticimiz Altınbaşa el atar. Sekinden başlar tatlısına, tatlısından şampanyasına kadar türlü çeşidini bizlere sunar. Gazoz niyetine içilir bir hale getirir. Altınbaş da görevini yerine getirir ve bizim üreticiye mütevazilik aşılar. Mütevazilik aşılamak kalem aşıya benzemez. Tutması zordur :) Hayırlı günler ‘monşer’ :)

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir