ZİNFANDEL

Zinfandel
Zinfandel
Zinfandel

Zinfandel Türk şarap severleri arasında pek bilinen, tanınan bir üzüm çeşidi değil ne yazık ki… Yazık ki diyorum zira nefis şarapları oluyor ve özellikle kırmızı etlere mükemmel eşlik ediyor. Yakın zamanda Kayra sayesinde Zinfandel şarapları raflarda yerini aldı ve daha çok şarap sever bu üzüm ile tanışabildi. Hatta Kayra Akademideki ilk tadımlarına katılma şansım olmuştu. Merak eden varsa şu yazıma göz atabilir. Dönelim üzümümüze zira bu üzümü tanımayanlar için biraz bilgi vermekte fayda var. Çevrenizde “Biz Amerikadayken…” diyenler varsa sorun bakın nasıl da biliyorlar Zinfandeli :) En çok Amerika Kaliforniya bölgesinde üretiliyor ve neredeyse Amerikanın resmi üzümü olarak anılıyor. Neredeyse dememin sebepleri var zira Zinfandel bavul içerisinde Avusturyadan Amerikaya geliyor ve altına hücum döneminde Kaliforniya’ya ulaşıyor. O günlerden bugüne kadar geçen süreci tahmin edebilirsiniz sanırım. Farklı üreticiler türlü şaraplar üretmişler Zinfandel ile hatta beyazını bile denemişler. Sonunda bu üreticiler ve Zinfandel hayranları o kadar çoğalmış ki bir araya gelip ZAP adında bir birlik bile kurmuşlar. ZAP yani Zinfandel Advocates and Producers yani Zinfandel Taraftar ve Üreticileri. ZAP tarafından düzenlenen tadıma katılmak için bir yıldır planlar yapmaktayım. Umarım sonunda bu Amerikan çılgınlığına katılacağım. İnanın sağlık sigortamın yurtdışı kapsamını ve dahi alkol ile ilgili bir sorunda ne yapacaklarını bile öğrenmiş durumdayım. Yine ne saçmalıyor bu adam deme şimdi :) Amerikalı şarap yaparda “en” sıfatını eklemeden durabilir mi? Elbette hayır :) En büyük tadım, en çok üretici, bir üzümden en çok çeşit, en büyük, en kocaman, en lüks, en Amerikan, en janjan :) Duramaz bu insanlar abartır itina ile :) Yakın zamanda Fransızlardan daha bir şarap oburu olacaklarından eminim. Peki, elin Amerikalısı abartmış bundan sana ne diyorsundur sen şimdi. Bana ne olur mu :) İşin beni ilgilendiren kısmı ZAP organizasyonluğunda düzenlenen tadım. Hemen anlatayım bu Zinfandel çılgınlığını. Üç yüzün üzerinde üreticinin katılıp şaraplarını tadım için sunduğu en kalabalık tadımlardan biri. Üç yüz üretici diyince üç yüz

Çılgın Zinfandel Tadımı
Çılgın Zinfandel Tadımı

farklı şarap olduğunu düşünme hemen :) Hepsi bir şarap üretmiyor. Bazılarının on hatta on beş çeşit farklı şarabı var. Küçük bir matematik hesabı yap kafandan, ortalaması üç olsa… Bak nasıl kendine geliyorsun :) Bizim Türk Şaraplarını toplasan ZAP üyeleri tarafından üretilen Zinfandel çeşitleri kadar olmuyor neredeyse :) Sanırım şimdi neden sağlık sigortasından bahsettiğimi anlaşmışsındır. Tadılacak binlerce şarap… Etrafta peynirler lezzetli ekmekler ve ben… İçeriye girmeden önce ambulansı ve doktoru hazırlamış olurum. Şarapları tükürmeye kıyamadığıma göre yirminci kadehten sonra birilerinin yardımı ile hastaneye gideceğimden hiç şüphem yok :) Türk Zinfandeli konusunu da yazacağım lakin biraz daha Zinfandelden bahsedeyim. Ülkemizde şaraplarının kısıtlı olarak bulunduğunu yazmıştım. Kayradan önce yine bir Zinfandel olan İtalyanların Primitivo üzümünden mamul şaraplarını Metroda bulabiliyoruz.

Antonini Ceresa Primitivo Di Puglia
Antonini Ceresa Primitivo Di Puglia
Dusty Creek Zinfandel
Dusty Creek Zinfandel

Primitivodan başka Dusty Creek Zinfandel ve birkaç marka daha var. Bunlar sayesinde sofralarımız şenleniyor, ızgaralarımıza daha bir lezzetleniyor. Sevdiğim yabancı üzümlerden birisi. Karakteristik bir tadı var fakat her şişe sizi şaşırtacak sürprizler ile dolu. Nasıl bu kadar çok hoş kokuyu birarada bulundurduğuna şaşıyorsunuz. Ahududu, böğürtlen, kızılcık, kirazımsı kısaca kırmızı meyveler… Hatta ballı, reçelli gibi bir şey :) Sadece bunlar mı, karabiber ve tarçın… Şaka yapmıyorum, çok ciddiyim. Henüz hiç içmediysen kap bir şişe derim. Bizim markette fazla çeşit yok bulamam diyenleri şuraya yönlendirelim. Kayranın Zinfandeli gayet başarılı bence. Damağından çok eğlenceli bir şeyler geçecek emin olabilirsin :) Evet, işte buldum :) Zinfandel şarapları eğlenceli. Gerçekten :) Dilerseniz ZAP sitesindeki Zinfandel şaraplarının hoş kokuları tablosuna göz atabilirsiniz. Şimdi bu kadar farklı lezzet nereden geliyor diye merak etmedim değil. Bunun sebebini bir uzmandan alıntı yaparak anlatmakta fayda var. Elbette Gence Alton’un resmi sitesinden aldım bu kısa metni. Devamını merak eden sitesini ziyaret edebilir. Zinfandel hakkında daha çok bilgi sahibi olmak isteyenler yasal olmayan bir şekilde şu kitabı indirip okuyabilir :) Uzatmadan üstat bu konuda ne demiş ona gelelim:

“Zinfandelin en ilginç özelliklerinden biri şaraplık üzümler içerisinde en iri salkımlara sahip olması. Olgunlaştığında Sonomalı bağcılar tarafından “tavuklar ve civcivler” tabir edilen irili ufaklı düzensiz olgunlukta tanelere sahip. Hasatta aynı salkım içerisinde hem kuru üzüm haline gelmiş hem de ham kalmış tanelere rastlamak mümkün. Bu sayede dikkatlı bir hasat sonucu seçilen farklı olgunluktaki üzümler Zinfandellere bambaşka bir derinlik ve zenginlik getiriyor. Hama kaçan taneler yüksek asiditeleriyle canlılık katarken kurumuş taneler de damakta tatlı bir yoğunluk sağlıyor.”

Şimdi gelelim bizim Zinfandele ve benim bunu nasıl öğrendiğime. Bu yazım Zinfandeli anlatan bir yazı oldu dolayısı ile yeni bir sayfa açalım. Ülkemizin ilk Zinfandeli Üzümü ve Zinfandel Şarabı üreticilerini merak ediyorsanız şuradan devam edin efenim :)

4 yorum

    1. Umarım gerçekleşir :) şaraba kıyamayıp tüküremiyorum :) kötüde olsa içiyorum kadehe doldurunca. Umarım bu çılgınlığa iştirak ettiğim günlerde şarap tükürebilen biri olurum :) Yoksa işim zor :) İyi dilekler için teşekkürler efenim :)

  1. Hasat telasi surerken,bir yandan da yazilarini takibe calisiyorum;bu ne hiz,bu kadar kisa zamanda bu kadar bilgiyi ve dogru olarak toplamak,sihirbazlik gibi.Bize yola devam gucu verdigin ve de -ozellikle- ZAP i animsattigin icin tesekkurler ;bu benim de hayalimdi,belki bir gun bir grup “zinfandelsever” bunu gerceklestirebiliriz,veya belki bir “fan” da biz kurariz kimbilir?

    1. Aman efendim kimleri görüyorum :) Takip ettiğiniz için teşekkürler :) Sizin Türk Şarapcılarına verdiğiniz gücün yanında biz ne yapmış olabiliriz ki :) Umarım birgün ZAP tadımında Türk Zinfandeli de yerini alır. Zinfandel severler Amerika yolculuğunda adlı bir hareket başlatsak hiç fena olmaz aslında :) Katılım olacağından hiç şüphem yok :)

      Umarım hasat telaşı keyifli bir yorgunluk ile sona erer ve bu sene nefiş şaraplar yapılır. Yakın zaman da bizim Zinfandelleri raflarda görmek umudu ile :)

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir