MANİSA’LI SEKKARE

Kouvet Sofra Şarabı
Kouvet Sofra Şarabı
Kouvet Sofra Şarabı
Kouvet Sofra Şarabı

Gel gel konu ilginç. Şimdi efenim evvela köken biliminden eser miktarda bahis açmak gerek ki asıl konuya girdiğimizde damdan düşenin halinden anlar olmayalım. Köken bilimi ne ola ki diyenlere el cevap: Etimoloji. O da ne ola ki diyenlere el cevap:

Köken bilimi veya etimoloji, bir dildeki sözcüklerin kökenlerini ve bunun bir gereği olarak o dilin diğer dillerle ve o dili konuşan toplulukların geçmişten bugüne diğer topluluklarla olan kültürel ilişkilerini araştırır. Bir başka tabirle köken bilimi, bir kelimenin ya da dildeki benzer bir kullanımın gelişme sürecinin ilk ortaya çıkışından itibaren izlenmesi, hangi dillerde ne şekilde yayıldığının tespit ederek parça ya da bileşenlerinin analiz edilmesi bilimidir.

Tekrar oku istersen. Mühim konu hafız. Kaçırma.

Eski Yunanlılar özellikle de MÖ 6. Yüzyılda yaşamış olan Milas’lı Thales bir demir parçasının başka bir demin parçasını kendine çekebildiğini ispat etmişti. Söz konusu parçalar Ege’deki Magnesia’dan gelmiş olduğu için bu taşlara “Magnêtês lithos (Manisalı taş/ Manisa taşı)” adı verildi. Magnesia yani bizim bildiğimiz Manisa.

Magnesia, Magnêtês, magnet, mıknatıs! *

Tamam, fazlası şu anda lazım değil. MÖ 6. Yüzyılda biz bu topraklarda değildik lakin benim dedem tarım ile hayvancılık ile uğraşırken hesabını kitabını tutarken ve dahi mektuplarını yazarken Osmanlıca kullanırmış. Çocukluğumda ahırda bulduğum kağıtlar dua değil sıradan yazılarmış. Evet, padişahım çok yaşa diye de bağırmış.

O yıllarda da Manisa varmış ve illaki Manisa’lı bir sekkare olacağını ben varsayıyorum.

Toparlarsak. Kartvizitine Sekkare yazan sekkarenin, sirkesinin dahi başımın üstünde yeri var. Şarap Yapımcısı yazan da en az sekkare kadar evla. Diğerlerinin marifetlerine taş atmayan ne olsun :)

[box type=”info”] Mıknatıs

  • ~ Ar miġnaṭīs مغنطيس ~ EYun líthos magnētēs λίθος μαγνητης Magnésia taşı < öz Magnēsia Tesalya’da bir kent
  • Gediz üzerindeki Magnésia (Manisa) Tesalya’daki kentin kolonisi ve adaşıdır.
  • EŞKÖKENLİLER: EYun magnētēs: magnezyum, manganez, manyetik, manyeto, manyezit, mıknatısnisanyansozluk.com[/box]

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir